زمانی که ماشینت رو به تعمیرگاه میبری میدانی گه چه اتفاقی میافتد: ماشینت تعمیر خواهد شد.
زمانی که دست یا پات میشکند و پیش پزشک میروی، میدانی که چه اتفاقی میافتد: احتمالا دست یا پات گچ گرفته میشود یا با آتل بسته میشود و نهایتا استخون شکسته شده التیام پیدا میکند.
اما وقتی که وقت میگیری تا پیش یک مشاور بروی میدانی که چه اتفاقی قرار است بیافتد؟ خیلی از آدمها مطمئن نیستند. آیا قرار است که فقط صحبت کنید؟ آیا باید درباره دوران کودکی که داشتی حرف بزنی؟ آیا قرار است که هیپنوتیزم شوی؟ به هر صورت اصلا دیدن مشاور چه فایدهای دارد؟ چرا با یک دوست حرف نزنیم؟!
در بین مردم و جامعه ما ابهام زیادی وجود دارد که واقعا در یک جلسه مشاوره روانشناسی چه اتفاقی میافتد. برای چه موضوعات و مشکلاتی بهتر است به مشاور و روانشناس مراجعه شود. جلسه مشاوره چه فایدهای دارد و چه انتظاراتی از آن میشود داشت.
در این نوشته درباره سوالاتی که معمولا در این باره دارند توضیح داده میشود و درباره این که دوره درمان و جلسه مشاوره روانشناسی چی هست و چی نیست توضیح داده خواهد شد. و خواهیم گفت که واقعا مشاوره روانشناسی گرفتن چگونه است.
یکی از سوالاتی که پرسیده میشود این است که:
نه. این که کسی باید خیلی جدی پریشان خاطر باشد تا یک مشاور را ببیند فقط در داستانها آمده است.
همان طور که خیلی از مشاور ها در زمینههایی مثل اسکیزوفرنی و یا افکار خودکشی تخصص دارند. خیلی از مشاورها و روانشناسها بر روی این کار میکنند که چطور به مراجع کمک کنند تا از پس چالشهای معمول و متداولی که همه را درگیر میکند یعنی از پس چالشهای روزمره بربیاید. مثل این موارد:
و موارد دیگر … همانطور که برای حفظ سلامت فیزیکی برخی از پزشکان متخصص در درمان برخی از بیماریها تخصص دارند و باقی بر روی بیماریهای روزمرهای مانند تب سرماخوردگی و سرفه کار میکنند روان درمانگرها نیز میتوانند به تعداد زیادی از افراد با اهداف و درگیریهای متفاوت کمک کنند.
پیدا کردن یک مشاور میتوانند همانند پیدا کردن یک سرویس خدماتی باشد – یک ایده خوب این است که آنلاین به دنبال مشاورتان بگردید درباره او بخوانید و نظر مراجعینی که داشته است را مطالعه کنید گرچه بسیاری از سایتها نظرات مراجعین را منتشر نمیکنند. تلیار میتواند در این زمینه کمک کند چرا که نه تنها درباره مشاورین نوشته شده است و مشاورین بر اساس تخصص و تجربهشان بر اساس نیازهای متداول دستهبندی شدهاند بلکه در پروفایل هر مشاور میتوانید امتیازات و نظراتی که مراجعین به مشاور دادهاند را نیز مطالعه کنید. این برنامه را میتوانید به صورت رایگان اینجا دانلود کنید – .
همچنین میتوانید از یکی از اعضای خانوادهتان و یا یکی از دوستانتان و یا پزشکی که پیش او میروید سوال کنید که یک مشاور را به شما معرفی کند.
اگر شما دوست دارید که روی موضوع خاصی با مشاورتان کار کنید مانند پرخوری ، تغییر شغل ، ترک سیگار و … سعی کنید که مشاوری را پیدا کنید که در آن زمینه تجربه دارد. خیلی از سایتها و یا اپلیکیشنها مشاورین را بر اساس موضوعات و تخصصهایشان گروهبندی کردهاند همچنین در اپلیکیشن تلیار میتوانید موضوع مشاوره خود را جستجو کنید و لیست مشاورین را ببینید.
مشاورینی هستند که در زمینه روابط و مشکلات آن و یا ازدواج تخصص دارند. گروه دیگری در زمینه مشکلاتی که پدر و مادرها با آن مواجه میشوند تخصص دارند و یا زمینههایی دیگر مثل کنترل خشم ، مشکلات وزنی ، مشکلات جنسی ، نوجوانی و بلوغ ، ترک اعتیاد و .. . تقریبا هر شرایط و مشکلی که تصور کنید مشاوری در آن تجربه بیشتری دارد.
اگر درباره تجربه و مهارت مشاور اطمینان نداشتید با کلینیک او تماس بگیرید و سوال بپرسید. همچنین در اپلیکیشن تلیار میتوانید به صورت رایگان در چت موضوع مشاورهتان را با روانشناسی که انتخاب کردهاید مطرح کنید و یا اینکه تلفنی در جند دقیقه اولی که رایگان است موضوعتان را با او مطرح کنید تا اگر در آن زمینه تخصص نداشت شما را به مشاوری دیگر ارجاع دهد.
شما شرایط کنونی که در آن هستی را توصیف میکنی و راجب احساساتی که درباره آن داری صحبت میکنی. پس از آن مشاور از مهارتش استفاده میکند تا به شما کمک کند که برای آن مشاور راه حل پیدا کنید و آن را حل کنید تا به زندگیای که دوست دارید داشته باشید نزدیکتر شوید.
متداول است تا مشاور از شما بپرسد که چه خبر و شما را دعوت کند که درباره اتفاقاتی که در حال حاصر در زندگیتان رخ داده صحبت کنی، درباره افکار و چیزهایی که از ذهنتان میگذرد حرف بزنید، بگویید چه جیزهایی شما را آزار میدهد و یا اینکه آیا هدفی دارید که دوست دارید درباره آن صحبت کنید یا نه. شما دعوت میشوید که بیپروا صحبت کنید.
بعضی از مشاورها هم بعد از حلسه مشاوره یادداشتهایی خواهند نوشت. وقتی با یک مشاور و روانشناس صحبت میکنید نقد نمیشوید، وسط حرفتان کسی نمیپرد و همین طور قضاوت نمیشوید.
گفتگویی که با مشاور دارید گفتگو متفاوت و ویژهای است چرا که شما میتوانید دقیقا همان حسی و فکری را که دارید با او در میان بگذارید بدون آن که خود را سانسور کنید و یا اینکه بترسید به احساسات کسی صدمه میزنید و یا رابطهای را خراب میکنید یا اینکه بترسید به خاطر صحبتهایتان با شما برخورد بدی خواهد شد. هر چیزی که بخواهید و یا احتیاج داشته باشید را میتوانید با مشاور خود مطرح کنید.
این تمرینها میتواند آشنا شدن با یک فرد جدید در زندگیتان باشد و یا تخلیه احساسات خاموشتان با ضربه زدن به یک بالشت باشد. یا نوشتنها شبانه درباره روزی که گذرانید باشد. و یا هر قدم یا چالشی که شما را به هدفتان نزدیک کند. در جلسه بعدی شما میتوانید درباره پروسهای که گذرانید با او صحبت کنید، جاهایی که ترسیدید گیر کردهاید و یا تمرین را رها کردهاید.
به هم دلیل هیچ نسخهی جهانی از اینکه یک جلسه مشاوره باید چگونه باشد وجود ندارد. برخی از مشاورها از تعبیر رویا در طول درمان خود استفاده میکنند. برخی دیگر از هنردرمانی مثل موسیقی درمانی استفاده میکنند. برخی از هیپنوتیزم استفاده میکنند و بعضیها از مراقبه ، مدیتیشن ، قوه تخیل و یا نقش آفرینی استفاده میکنند تا همراه با مراجع بتوانند گفتگو چالشی را بهتر درک و تمرین کنند. لیست این تکنیکها میتواند ادامه داشته باشد.
نه لزوما. خیلی از مردم تصور میکنند که ملاقات با یک مشاور یعنی پیدا کردن ریشههایی در کودکی و یا صحبت درباره اینکه پدر یا مادرتان چه رفتار بدی با شما داشته است. اما این باور واقعیت ندارد. این که شما درباره چه موضوعی در جلسه مشاوره صحبت کنید کاملا بستگی به موضوع منحصر به فرد مشاوره شما و یا هدفتان دارد. شاید شما خیلی درباره گذشتهتان صحبت نکنید و تمرکز جلسات مشاوره روانشناسی شما بر روی اتفاقات روزانهای باشد که تجربه میکنید و یا آیندهای که امیدوارید آن را بسازید.
البته گفته شده که اگر شما واقعا نمیخواهید درباره دوران کودکی خود صحبت کنید و اصرار دارید که این کار را نکنید این اصرار نشان دهنده آن باشد که شما بهتر است درباره دوران کودکی خود صحبت کنید! وقتی آدمها استقامت و یا احساسات منفی شدیدی درباره دوران کودکی و یا هر موضوع دیگری دارند معمولا آن موضوع ارزش آن را دارد که کاویده شود تا فهمیده شود که چرا چنین احساساتی وجود دارد. چیزی که باعث شده چنین حسی درباره گذشته به وجود آید به احتمال زیاد بر اتفاقات امروز نیز تاثیر میگذارد.
این موضوع از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است. مراجعینی هستند که در یک جلسه کار با مشاور راه حل مشکل خود را پیدا میکنند از شرایطی که داشتهاند بیرون میآیند و دیگر نیازی به جلسه بعدی ندارند. گاهی اوقات یک گفتگو صادقانه و شجاعانه تنها چیزی است که شما احتیاج دارید.
گاهی اوقات یک نفر تعداد جلساتی را برای هفتهها و حتی ماههای آتی رزرو میکند که روی یک موضوع گفتگو و کار شود. و با حل آن مشکل ممکن است بخواهد روی موضوعی دیگر کار کند. همچنین مراجعینی وجود دارند که دوست داشند به صورت منظم به مشاور مراجع کنند مثلا هر دو هفته یکبار و یا هر ماه یکبار. ممکن است بخواهند درباره احساساتشان صحبت کنند برخی از مهارتهای زندگیشان را بهتر کنند و یا اینکه از یک مراقبه هدایت شده لذت ببرند و یا بخواهند از یک جلسه هیپنوتیزم در جهت کاهش استرسشان استفاده کنند. یکی از مراجعین من گفته بود “هر باری که بعد از دو هفته شما را میبینم برای من شبیه این است که دکمه ریست من زده شده است و احساس بهتری دارم”.
جلسه مشاوره روانشناسی واقعا درباره چیزی است که مراجعه میخواهد؛ گفتگویی فقط برای یکبار، یک ساپورت و حمایت موقت در دورانی که زندگیتان در حال تحول است، گفتگو و مشاوره در دورانی که شرایط فیزیکی، روحی، احساسی یا عرفانی سختی را میگذرانید.
این بستگی به مدل شخصیت شما و ترجیحاتتان دارد. به طور مثال در هاوایی بیمههایی وجود دارد که مشاوره تلفنی را کاور میکند و مشاوره از این طریق گزینهای به صرفه برای مراجعین است. خیلی از افراد هستند که ترجیح میدهند تمام جلساتشان از طریق مشاوره تلفنی یا ویدئویی باشد چرا که از این طریق دیگر مجبور نیستند سختی ترافیک رفت و آمد، جای پارک پیدا کردن را تحمل کنند و همچنین دسترسی به مشاور برایشان راحتتر و سریعتر است. فقط کافی است در اتاق خوابشان یا جایی آرام در را ببند و یک جلسه مشاوره خوب داشته باشند.
جاهایی که ممکن است پیشنهاد میشود که هر دو راه را امتحان کنید چه را سنتی مشاوره حضوری و چه مشاوره تلفنی را تا ببینید کدام یک برای شما موثرتر است. اگر دوست داشتید مشاوره تلفنی را امتحان کنید میتوانید تلیار را دانلود کنید چرا که هم مشاوره حضوری و هم مشاوره تلفنی روانشناسی از طریق این برنامه امکانپذیر است.
اگر شما سعادت آن را دارید که با افرادی که مراقب شما هستند و شما برای آنها مهم هستید احاطه شدهاید مانند اعضای خانواده و دوستان، با آنها احساساتتان را به اشتراک بگذارید. درباره اهداف و رویاهایتان با این افراد صحبت کنید. همه آنها جز تیمی هستند که از شما پشتیبانی میکنند و دیدگاه و تشویقات آنان میتواند بسیار به شما کمک کند. با این وجود افرادی که از قبل شما را میشناسند ممکن است همیشه نتوانند که بدون قضاوت به شما گوش دهند.
به عنوان مثال، ممکن است شما بخواهید شغلتان را تغییر دهید، و شما این رویا را با همسرتان مطرح میکنید. او ممکن است بخواهد شما را صد در صد حمایت کند و تمام تلاشاش را در این راستا بکند. اما همچنین ممکن است که از لحاظ احساسی درگیر باشد مثل این که نگران این باشد که تغییر شغلی شما چطور بر زندگیتان تاثیرگذار خواهد بود فارغ از نگرانیهایی که ممکن است در مورد درآمد شما به وجود آید. این احساسات ممکن است گوش دادن به شما و حمایت کامل شما را برای او کمی دشوار و سخت کند.
به همین دلیل کار کرد با یک مشاور و روانشناس میتواند برای شما ارزشمند باشد. فرصتی منحصر به فرد که شما میتوانید دقیقا همان چیزی که احساس میکنید را به اشتراک بگذارید. و درباره تمام چیزهایی که میخواهید در زندگیتان بسازید صحبت کنید بدون آن که کسی وسط حرف شما بپرد درباره نگرانیهای خودش صحبت کند یا اینکه به شما بگوید که “اشتباه میکنید” یا “نمیتوانید”.
جلسه مشاوره روانشناسی جایی است که لازم نیست شما نگران این باشید که به احساسات کسی ممکن است صدمه بزنید، به همین دلیل کاملا میتوانید روراست، رک و صادق باشید. همچنین این بدین معناست که شما پتانسیل آن را دارید که سریعتر مشکلات را حل کنید و بیشتر موفق باشید. و در مدت زمان طولانی این راه برای شما و تمام افرادی که در زندگی شما هستند بهتر خواهد بود.
جلسه مشاوره روانشناسی ابزاری ارزشمند است که میتواند به شما کمک کن تا مشکلاتتان را حل کنید، هدف بسازید و به آن برسید، مهارتهای ارتباطیتان را تقویت کنید. همچنین مشاوره روانشناسی به شما کمک میکند تا راههای جدید یاد بگیرید برای اینکه احساساتتان را دنبال کنید و آنها را بشناسید و بتوانید استرسی که دارید را کنترل کنید.
مشاوره روانشناسی به شما کمک میکند تا زندگی، شغل، و رابطهای که میخواهید را بسازید و به آن نزدیک شوید.
نه. اما اگر شما درباره کار کردن با یک مشاور کنجکاو هستید این کنجکاوی ارزش آن را دارد که دنبالش کنید. به این فکر کنید که یک با دو جلسه آن را امتحان کنید.
ذهنتان را باز بگذارید، و ببینید چطور چیزهای جدیدی خواهید دید. شما چیز خیلی کمی دارید که از دست بدهید، بالقوه، به دست آوردن دنیایی از شفافیت و وضوح، درک کردن خودتان و احساس خوشبختی که میتواند ماندگاری زیادی داشته باشد.
Suzanne Gelb, Ph.D., J.D, is a clinical psychologist and life coach. She believes that it is never too late to become the person you want to be: Strong. Confident. Calm. Creative. Free of all of the burdens that have held you back—no matter what has happened in the past.
Her insights on personal growth have been featured on more than 200 radio programs, 200 TV interviews and online at Time, Forbes, Newsweek, The Huffington Post, NBC‘s Today, The Daily Love, Positively Positive, and much more.